Rólunk

A családi gazdaságot Fekete Dániel és Graziani Borbála házastársak, két kisgyermek szülei hozták létre. A Talján Tanya elnevezés a feleség olasz származására utal, ami a sajtkészítésben is nyomon követhető, mivel a hagyományos helyi termékek mellett az olasz tejtermékek  hagyományait is folytatják.

A gazdaság viszonylag nagy területen, Vál külterületén található. Amikor ideköltöztek a hozzátartozó elöregedett és elvadult szőlő bortermelésre már nem volt alkalmas, sőt, szinte áthatolhatatlan dzsungellé változott, így a kecsketartás gondolata szinte magától adódott.

Az évek során az állatállomány egyre bővült, de a kedvencek továbbra is a kecskék maradtak. Jelenleg 11 anyakecske, 7 gödölye és egy törzskönyves bakból áll az állomány. Emellett még 2 szamár, 1 ló, 2 racka juh, több disznó és baromfi színesíti a tanya életét, a gyerekek legnagyobb örömére.

„Eleinte csak saját fogyasztásra kezdtem kecskesajtot készíteni, leginkább a gyerekek egészséges táplálkozása érdekében, aztán a család és a barátok biztatására, akiknek ízlettek termékeink, férjemmel a gazdaság bővítése mellett döntöttünk. Vásároltunk néhány új anyakecskét, és a megnövekedett tejmennyiségből a termékek szélesebb skáláját kezdtem előállítani, így  kibontakozott a gazdaság saját gasztronómiai egyénisége.

Termékeink: Elsősorban friss kecskesajtokat, különböző ízesítésű gomolyát, füstölt sajtokat, mozzarellát, parenyicát készítek, emellett még kapható joghurt, ricotta, és túró is. Természetesen minden kecsketejből készül, ezért a kecskék életciklusa miatt termékeink szezonális jelleggel (nagyjából februártól októberig) kaphatóak.

Látogathatóság: Állataink szelídek és sokfélék, ezért a gyerekes családok szívesen jönnek hozzánk állatsimogatóra és a tapasztalatok szerint remekül érzik itt magukat. Így – természetesen előzetes egyeztetés után – szívesen fogadjuk azokat, akik kíváncsiak egy emberléptékű gazdaság működésére.”